Sint en de Pieten bende

Zakkenvuller

Ik raak dit jaar meer in de war dan vorige jaren en het heeft te maken met een nogal raar feest. Feest is per definitie al op voorhand leuk, het wordt dan ook uitgelegd als ‘een samenkomst van meerdere mensen om een heugelijk feit te vieren’. Je hebt meerdere namen zoals fuif, partijtje, evenement en dan kan dat ook nog voor een bepaalde doelgroep zijn bijvoorbeeld voor kinderen. Een goed voorbeeld van zo’n kinderfeest is het feest dat bij monde Sinterklaas genoemd wordt. En daar is nogal wat om te doen. En veel meer dan dat ik in eerste instantie dacht. Mijn verwarring bleek niet helemaal onterecht, ik belandde tijdens mijn zoektocht figuurlijk in een Sinterklaasmoeras.

Ergens in de loop van dit jaar hoorde ik dat de discussie over zwarte Pieten en hun rol binnen het Sinterklaasfeest weer ter discussie stond. Dat op zich was niet zo opzienbarend, een tien jaar daarvoor wist ik mij te herinneren dat er een pakjesboot binnen voer met zogenoemde ‘regenboog’ Pieten. Zwart mocht niet meer, zwart was uit want het zou discriminerend zijn naar zwarte of gekleurde mensen. Ik dacht toen al: ‘Maar regenboog gekleurde pieten dat zijn toch ook gekleurde mensen? Zwarte schmink uitsluiten en als kleur niet meer opvoeren is toch ook weer discriminerend? Wit geschminkte pieten waren er niet en de ongeschminkte blanke zag ik ook niet, dus ik nam aan dat die mede niet welkom waren. Geen discriminatie dan? Dan miste ik de ongeschminkte en dus naturel gekleurde bruin, koffiebruin, diepbruin, mahonie en echt zwarte mensen die de rol van Piet gaarne wilden vertolken omdat zij zich nu eenmaal hadden aangemeld via de pakkende advertentie tot zakkenvuller M/V.

De discussie startte dus op en luwde weer, waarschijnlijk omdat Sinterklaas nog lang niet in aantocht was. Maar met dat de pepernoten in augustus alweer in de schappen verschenen en waarschijnlijk de zwartepieten strooihand weer geronseld zouden gaan worden door heimelijke Sint uitzendbureaus, laaide de discussie over Piet, functie en lied weer op.

De aanleiding was laatst het optreden van de PVV die een dwangwet wilde instellen voor het behoud van de Piet en zijn lied binnen de Sinterklaastraditie. Een partij die anders altijd iedereen met een andere nationaliteit en/of kleur naar het buitenland wil verwijzen, wil hen nu binnenhouden? De overige politieke partijen waren het niet eens met de PVV: ‘Dat willen we niet bij wet regelen het is een kinderfeest en mensen moeten zelf maar weten hoe ze dit cultuurfeest willen behouden’. Ja, duidelijk of niet soms. Alles bij het oude? Terug bij af? De VVD hielp ons met een rijmpje uit de brand, want daar werd duidelijk een standpunt ingenomen want ‘Piet die blijft’. Als afsluiting van het gedicht wordt er nog gesproken over de taakstelling van de werknemer van de Sint: ‘Dan krijg je lekkers in plaats van de roe’ Ok, Piet blijft dus mét behoud van functie. Maar wacht? Het geweldmonopolie is toch alleen toegewezen aan de politie? Wat dan met dat gedreig met die roe en zak? En dan ook nog naar Spanje als je niet zoet bent?? Kindermishandeling én ontvoering? Ik ga aangifte doen.

Waarom het wel en wee van Piet in kleur en geur uitmeten, maar niet het feest an sich en de ongerijmdheden die het met zich meebrengt op veel meer vlakken? We zijn een volkje die zich voorstaat op goede waarden en normen die wij onze kinderen maar wat graag aanleren om ze als welgeschapen volwassenen te laten opgroeien. Mooi voornemen maar in de tradities van dit kinderfeest gaat er wat betreft de uitspraak: ‘Spreek de waarheid’ in deze nogal wat mis. Jonge kinderen wordt namelijk wijs gemaakt dat er een man bestaat in een lang roden gewaad met een gekke muts op en heet Sint of Sinterklaas. Hij kan goed paard rijden, zelfs zo goed dat hij ermee op daken kan galopperen. Hoe dat paard daar komt? Geen idee, het kan in ieder geval niet vliegen maar het kan zowel platte als puntdaken aan. Op die daken buitelen met hem zijn helpers mee, de Pieten. Zij stoppen kadootjes door de schoorstenen en dalen er soms zelf in af wat hen de zwarte kleur zou geven. Om dit te kunnen moeten zij dan wel vuurbestendig zijn en van vorm kunnen veranderen, want in december stoken wij meestal en de schoorstenen zijn erg in omvang afgenomen. Hoe appartementen met centrale verwarmingen aangedaan worden is een raadsel, zal vast het geheim van Sinterklaas zijn. Sinterklaas is een gulle man en geeft op vijf december enorm veel cadeau’s en daarna gebeurd er steevast iets geks, hij verdwijnt, zomaar – poef –. Raar eigenlijk. De Sint en zijn medewerkers worden zo enthousiast onthaald in elke stad en gehucht ergens in november, dat er voor dit aankomstfeest zelfs meerdere hulp Sinten en Pieten nodig zijn. Maar na de pakjesronde van 5 december is er niemand die de boot even uitzwaait en nog hartelijk bedankt voor de presentjes. Alleen de PVV zou waarschijnlijk deze aftocht van de buitenlanders toejuichen maar normaal is dit toch niet de manier hoe wij met gasten omgaan? Of heb ik iets gemist?

Tegen de tijd dat onze kinderen de puberleeftijd gaan benaderen, dan geven wij ze een koude douche: ‘Sinterklaas bestaat niet’. En hup je ligt ineens eruit bij het feest van de kindervriend. Zou er al een crimineel van dit feit gebruik gemaakt hebben? ‘In mijn jeugd heb ik een trauma opgelopen, edelachtbare. Iedereen loog mij voor. Ik kon dat niet aan en dus ben ik tot mijn snode daden gekomen’. We proberen het gemis daarna op te vangen met klungelige surprises vergezeld van rijmpjes die niet zelden de ontvanger van de gift te kakken zet en deze zich tijdens dit gezellige gezamenlijk samenzijn gediscrimineerd voelt. Hij ziet er de lol er niet meer van in en verlaat het feest.

Afschaffen dan maar dit feest? Of wij het nou willen of de politiek, ik wed dat de grote speelgoed winkelketens een heleboel geld bij elkaar zouden gooien om het tij te wenden. Zij zijn namelijk de grote winnaars in dit cultuur(barbaren)feest. Maar stel dat het zou kunnen… Geen nood. Dan hebben we gewoon nog een feest als reserve! Met een versierde boom en een rood geklede dikke man die ‘Hohoho’ roept. Een heel mooi verhaal over een pasgeboren kindje dat in een voederbak gelegd werd. In een stal met een koe en een os en een ster erboven. Zijn moeder had wel een vriend maar die had het nooit met haar gedaan…. Heel eenvoudig toch?

Algemeen – Volkskrant:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3748093/2014/09/15/PVV-wet-moet-Zwarte-Piet-zwart-houden.dhtml

Met toelichting op de achtergronden van het Sinterklaasfeest – NRC:
http://www.nrc.nl/nieuws/2014/09/15/pvv-werkt-aan-dwangwet-voor-behoud-zwarte-piet/

De VVD rijm op PVV voorstel – PowNed
http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2014/09/vvd_rijmt_pvv_kapot_af.html

Over Kunstkopje

Verwondering en humor gebruik ik als uitgangspunt om de wereld begrijpelijk te maken. Door het woordgeknutsel wil ik daardoor wel eens uit de bocht vliegen. Maar u mag mij dan weer op weg helpen. Vind U mijn blogs leuk? Delen mag altijd... Enjoy
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurlijk, Verwondering en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s