Herder zoekt Baas

Chika kakt2
Midas Dekkers is mijn held als het gaat om het schrijven over verschillen en overeenkomsten tussen mens en dier. Honden vindt hij niets. Hij omschrijft ze als ‘allemansvriendjes’, ‘hielenlikkers’ en ‘dociel’. Ze onderwerpen zich aan de mens als ware het een alfa mannetje of vrouwtje. Ik moet Midas steeds meer ongelijk geven. Met verbazing bezie ik namelijk dat veelal op gehoorzaamheidsgebied iets schort. De Baas blijkt vaak niet zijn naam eer aan te doen. De menselijke alfalfa lijkt qua uiterlijk misschien iets op zijn viervoeter, maar verdere vergelijkingen met de topdog gaan jammerlijk manco.

Het begint er al mee hoe baasjes spreken over hun gezelschapsdier. Laatst hoorde ik iemand opmerken dat hij ‘een herder’ had. ‘Hoeder eener kudde’ zegt de definitie van de Nederlandse Encyclopedie op internet. De spreker liet door de manier van benoemen dus merken hoe de stand van zaken ervoor stond met zijn hond. Hij de kudde, hond de herder. Het moet niet gekker worden. Vanaf dat moment ben ik gaan opletten of de honden en bazen zich op dezelfde wijze opstelden. En ik kwam tot een paar aardige ontdekkingen.

Ik trek graag de hardloop schoenen aan en loop dan in de omgeving van park en bos. U mag drie keer raden wie ik daar in de omgeving aantref. Juist, loslopende hond met, hoe zal ik het vergezellende apparaat nu eens noemen, bevelgever.

Op het moment dat ik in het zicht kom van de bek op pootjes, spitst deze zijn oren en begint een sprint mijn richting uit. De bevelgever begint te roepen: ‘BUmperrrr, HIerrr, BUMperrrr’. Ik denk inmiddels: ‘Wat een rare naam voor een hond’. De bevelgever begint harder te roepen want de aangesproken viervoeter geeft geen krimp. Opvallend is de toevoeging van een vraagteken – ‘BUMPHUURRRR??? KOM HIERRR JONGUH’ – Waarmee het sein ‘Ik geef op, hij luistert toch niet’ al afgegeven wordt. Ik bedenk me ineens dat ik voor het aanstormende geweld eruit moet zien als een vluchtend schaap, gazelle of springbok. Ik begin stresserig en met opengesperde neusgaten mijn vluchtroute te verkennen. Op de achtergrond probeert de bevelgever mij dan maar aan te roepen: ‘HIJ DOET NIKS HOAR! HIJ WIL ALLEEN MAAR SPEELUH!’ Bumper is inmiddels met de snelheid van het licht op mijn hoogte gekomen. Ik merk op dat op dit soort honden geen rem aanwezig blijkt te zijn. Hij probeert vaart te minderen, raakt met zijn lompe poten in de knoop en gebruikt mij uiteindelijk als stootblok waardoor ik over hem heen kukel. Met m’n snufferd in het gras denk ik: ‘Ah, vandaar die naam…’ De bevelgever staat even later over mij heen gebogen en vraagt mij of alles nog heel is. Mijn antwoord wacht hij niet af, Bumper is alweer op weg naar zijn volgende aanvaring.

Vlak bij mijn huis speelt zich eergisteren nog een aardig tafereeltje af. Een hond type sportschooljongen, hangt in een hoek van 45 graden naar een interessante lantaarnpaal. Het tegenwicht wordt geboden door een hoogzwangere vrouw die aan de andere kant van de lijn een potje staat te touwtrekken. Het lijkt wel alsof zij beiden hun gewicht in de strijd gooien om te winnen. In het voorbijgaan snap ik de nood van de vrouw: ‘Kazan!’ – zegt ze bestraffend – ‘Kom op nou we gaan naar huis, ik moet schijten!’

De hond getoond bij dit bericht is Chika onze buurt ChihuahuaHerder van de buren
Deze blog werd ook gepubliceerd op http://www.dedagelijksespiegel.nl http://www.dedagelijksespiegel.nl/herder-zoekt-baas/

Over Kunstkopje

Verwondering en humor gebruik ik als uitgangspunt om de wereld begrijpelijk te maken. Door het woordgeknutsel wil ik daardoor wel eens uit de bocht vliegen. Maar u mag mij dan weer op weg helpen. Vind U mijn blogs leuk? Delen mag altijd... Enjoy
Dit bericht werd geplaatst in Verwondering en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Herder zoekt Baas

  1. Mrs. E zegt:

    Leuk artikel! Met een grote glimlach van herkenning en een stukje zelfspot gelezen. Onze Duitse herder springt graag een keer tegen je op tijdens je hardlooprondje. Doet ze anders nooit hoor!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s