Actie Lekker Kerstboom

Actie Lekker Kerstboom

Ik wed dat het de dag na pakjesavond in veel gezinnen zo geklonken heeft:
– ‘Schat, neem jij het pakpapier even mee naar buiten nu je toch gaat om een boom te kopen?’
– ‘Ja hoor is goed. Haal jij dan de kerstspullen van boven? Ik kon ze niet vinden.’
– ‘Ok. Maar ik leg ze altijd op dezelfde plek hoor, achterin de wandkast op de tweede.   Vergeet je trouwens niet om het oude laken achterin de auto te leggen? Tegen de naalden.’
– ‘Waar ligt ie?’
– ‘Ook op de tweede, achterin de wandkast. Kan je meteen de kerstspullen meenemen.’

Sint heeft zijn hielen nog niet gelicht of de volgende hemeltergende traditie dient zich aan: Het plaatsen van een boom… In huis. Naar mijn mening een uiting van duidelijke afkeer van plantaardigheid. Ik wed zelfs dat sommige Lekker dier veganisten er een hebben. Zij vinden het vreselijk dat er zoveel dieren ter slachtbank geleid worden onder het mom van kerstmis. Maar diezelfde diervriendelijke plantonaardigen hebben, voor de gezelligheid een spar of den staan, al dan niet of wel voorzien van kluit. En we noemen hem kerstboom.

Ik heb besloten om hier en nu een lans te breken voor de arme kerstboom. Deze boom kan zich namelijk niet verweren tegen het geweld dat hem aangedaan wordt. Eerst wordt hij uit de landelijke omgeving weggevoerd waar hij opgroeide. De ongelukkigsten worden letterlijk van hun roots ontdaan, ten dode opgeschreven door een kettingzaag. Daarna worden er twee houten plankjes onder getimmerd, betrokken van een al eerder overleden familielid.

Maar zelfs met kluit kan er niet gehoopt worden op een waardig optreden binnenshuis. Gebouwd op koude en daardoor altijd groen, wordt de boom nu geplaatst nabij kachel in een voor hem tropische omgeving. Omdat een gewone groene boom niet mooi genoeg bevonden wordt, moet er versiering aangebracht worden. Ballen worden met vreselijke ijzertjes om de takken heen gesnoerd. De piek wordt hardhandig op de top geplaatst. Tuutje te smal? Hup, bijsnijden met scherp mes. Slingers, kaarsen of lampen erin. En oh, plastic kunstsneeuw staat ook zo kek. Een chemisch kerstbomen eau de toilette maakt de boomontering compleet.

Zo’n kunstwerk zal dan toch wel mogen blijven? Niets is minder waar. De naam zegt het al ‘Kerstboom’. De resterende adventsweken mag hij ons interieur opleuken. Moe van de warmte slaat hij terug met het laten vallen van naalden. Vinnig zuigt de vrouw des huizes de bruine dingen op. Door de commotie dondert er een bal van de kalende tak en glasscherven overal. Stofzuiger wederom erbij. Even later toch weer gejank van een kind dat met zijn blote voeten in een over het hoofd geziene scherf is gaan staan. De bloederigheid die daarop volgt ontlokt woorden aan de aanwezigen die ver van de kerstgedachte afstaan. ‘Ik zal blij zijn als die kutboom er weer uitgesodemieterd kan worden.’ En zo degradeer je van kunst en kerst tot kale boom.

En dan is kerst voorbij. En net als Sinterklaas plots met zijn Pietenbende is verdwenen, worden de misbruikte en uitgedroogde postkerstbomen op straat gegooid. Menig boom zal door de gemeente zijn weg vinden naar de gemeentelijke vuilnisstort. Hier in het westen eindig je op een vuurstapel.

Heeft u nu toch wel een klein beetje medelijden met de boom die u binnen wil gaan slepen? Doe dan mee met mijn initiatief: Laat de boom daar waar hij hoort en zich het beste voelt – Lekker kerstboom –

Over Kunstkopje

Verwondering en humor gebruik ik als uitgangspunt om de wereld begrijpelijk te maken. Door het woordgeknutsel wil ik daardoor wel eens uit de bocht vliegen. Maar u mag mij dan weer op weg helpen. Vind U mijn blogs leuk? Delen mag altijd... Enjoy
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurlijk, Hulpstukken en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

9 reacties op Actie Lekker Kerstboom

 1. Harrij Smit zegt:

  In mijn huis heb ik geen kerstboom nodig, want mijn kerngezonde boom staat tussen vele andere in Boswachterij Ruinen waar ik vaak mijn wandel-kilometertjes gezondheid haal. Zo ook vandaag weer. Mijn boom stond er weer prachtig bij – oranje zonnetje, mistflarden tussen de bomen en een fraai dorpje van oranje-gele paddenstoeltjes als natuurlijke decoratie in het mos rondom.

  Like

 2. Sweetlikehoney zegt:

  Ja, euh, wat moet ik hier nu op zeggen? Ik ben geen veganist, zelfs geen vegetariër, ik vier geen Sinterklaas, maar ik heb wel een kerstboom die ik normaliter zelf thuisbreng, versier en weer opruim, maar die, als het aan mij ligt, het hele jaar zou mogen blijven staan. Helaas wel bos ind de buurt, maar te ver om er zomaar even naartoe te gaan (zonder auto). Mea maxima culpa voor deze zonde. *zal 10 rondjes rond de kerk kruipen ter boetedoening* *vette knipoog*

  Je hebt groot gelijk, maar helaas ben ik hierin eigenwijs. Wel erg leuk geschreven hoor!

  Like

 3. Carlo zegt:

  Ik zal je vertellen dat ik afgelopen weekend bij ons in het bos een grote pijl met daarop “Kerstbomen” zag staan. Dat bleek een verwijzing naar een perceel in het bos te zijn waar ieder die het maar wilde gratis zelf een bomm kon kappen / uitgraven of afzagen. Volgens mij moet dit wel voorbereid zijn door iets van een boswachter……begrijp jij het nog? Leuk stukkie weer van je….ik begin fan te worden.

  Like

 4. Maai zegt:

  Precies de reden waarom wij vorig jaar een houten kunstboom hebben aangeschaft. Zo eentje die toen nog apart was maar je nu in elk tuincentrum ziet staan. Die lekker op zolder overwinterd tot de volgende kerstmis. Oke van mij hoeft het helemaal niet maar voor man en kinderen moest iets dus dit was de tussenoplossing. Echte bomen in huis halen en daarna dumpen vind ik waardeloos.

  Like

  • Kunstkopje zegt:

   Haha goed hoor. Ik zie het bij meer mensen dat zij bewuster omgaan met kerst- en kunstbomen. En dat is al heel wat. Bij mij staat niets en met kaarsjes is t ook heel gezellig. Totdat dat weer ongezond blijkt 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s