Onprettig Uiteinde

Vuurwerksnoepklein

We hebben dit jaar nog één traditie te gaan. Dè uitsmijter, de hekkensluiter en met recht de klapper van de laatste maand: Oud en Nieuw. We wensen elkaar in die maand wat af: ‘Fijne dagen en een gelukkig Nieuwjaar’. Niemand die dan ooit eens vraagt: ‘Ja, leuk maar heeft u nog Tips: Hoe dan?’.

Gisteren bij de boodschappen wenste de kassière mij ‘Een prettig uiteinde’. En zonder erbij na te denken wenste ik het haar terug ‘En jij ook hè?’. Wat wens je elkaar dan in hemelsnaam? Zeg maar “dag” met je handje? Die zien we nooit meer thu – rug? Het is ook zo dubbelop, Uit – Einde, punt lange rust…

Dat uiteinde is voor mij nooit als prettig te betitelen en het nieuwe is na het ouwe er ook vaak snel vanaf. Er zijn namelijk een paar gekke gewoonten die mij irriteren als een zuiver scheerwollen coltrui op de blote borst(en).

Allereerst het gegeven dat wij, met zijn allen op blijven zitten tot het klokslag twaalf is. Het wordt vanzelf nieuwjaar toch? Ook als we gewoon gaan slapen. En dan heel gewoon ’s ochtends de straat op en elkaar wensen toejuichen. Maar nee, zitten en wachten.

De boel wordt opgeleukt met vette ranzige hapjes zoals oliebollen en melige appelflappen. Ergens op de bank zit altijd die vervelende schoonmoeder of een ontspoord familielid. Deze zijn een kei in het opdreggen van oude–runderen–uit–de– sloot, opgewreven vetes.

Dan maar de TV aan. De afstandsbediening in de handen van jeugdigen wil nog wel eens omschakelen naar die lijst van 2000. D o d e l i j k saai want in de afgelopen 100 jaar is er tussen 19.30 uur en uur U nog nauwelijks beweging in de muzak. En dus zitten we met Oud te luisteren naar die Zigeuner rock opera. Met Nieuw zet een Zweeds bandje van weleer de evergreen in. Dus wat nou Oud en Nieuw?

Maar het ergste van de jaarwisseling is het simuleren van een oorlog. Eigenlijk is het pas toegestaan om op de oude dag zelf het nare vuurgespuis af te steken maar een week van te voren lijkt het alsof rondom mijn huis al inslagen en kraters ontstaan. Kunnen we niet de boze kalifaatmannen met scherpe messen hier uitnodigen? Of bij bezwaar van de PVV iedereen daar naartoe met medeneming van alle kruit en korte lontjes? Aldus kan er daar samen fijn mee geëxperimenteerd worden. In glazen potjes, aan elkaar geknoopt en zelfbouw. En daarna onder een auto gooien of in huis.

Terug naar welwillende medelanders. De meeste mensen geven een massaal bedrag uit aan legaal vuurwerk ondanks de crisis. Knallen zullen we. Er zijn mensen die hun stresserige hond een pilletje geven om ze rustig door de onrustige tijd heen te loodsen. Maar verder moet iedereen ervan genieten. Overkom uw angsten! Na het nuttigen van kratten bier en afgeblust met goedkope champagne ontstaan steevast nieuwe ideeën. Gooien kan namelijk ook met vuurwerk, naar andere mensen. Zie ze eens springen!

Maar gelukkig zijn er goede ontwikkelingen! De vuurwerkbranche heeft besloten de gevaarlijke babyvuurpijl uit de handel te halen! Hulde! En eigenlijk willen veel mensen gemeentevuurwerk. De gemeente wil dat ook, maar mag dat dan weer niet. En dus moeten we het zelf maar blijven doen en ontstaan er veel losse handjes en vingers. Maar ach het begin is er.

Door al dat vuurwerk tumult vergeet ik nog één enge traditie. De gelukkignieuwjaarslobberzoenen. Heeft u nog ideeën om deze te omzeilen? Ik hou mij aanbevolen.

http://www.elsevier.nl/Nederland/achtergrond/2014/12/Explosies-en-gewonde-door-vuurwerkbom-Zoetermeer-1672146W/

http://www.nu.nl/binnenland/3901759/gevaarlijke-baby-vuurpijl-in-ban-.html

http://www.nu.nl/binnenland/3951577/meerderheid-nederlanders-wil-alleen-gemeente-vuurwerk-afsteekt.html

http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Rechtbanken/Midden-Nederland/Nieuws/Pages/Vuurwerkverbod-Hilversum-geldt-niet.aspx

Over Kunstkopje

Verwondering en humor gebruik ik als uitgangspunt om de wereld begrijpelijk te maken. Door het woordgeknutsel wil ik daardoor wel eens uit de bocht vliegen. Maar u mag mij dan weer op weg helpen. Vind U mijn blogs leuk? Delen mag altijd... Enjoy
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurlijk en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Onprettig Uiteinde

 1. MichielZiet zegt:

  Tja.. dan wordt het gelukkig nieuw jaar.
  Het vuurwerk mag van mij zo snel mogelijk centraal door de gemeente gedaan worden. Al was het alleen maar om een deel van de niet-nadenkende mensen in bescherming te nemen voor hun eigen gestunt er mee en leed wat ze anderen aan doen. (Kranten staan er nu al weer vol mee).
  Verder is dit ook eigen belang, aangezien mijn zoon autistisch is en vuurwerk voor hem klinkt alsof iemand een strijker in zijn oren laat ontploffen.

  Like

 2. Peter zegt:

  My house!!

  Like

 3. RFTS zegt:

  Elkaar begroeten, gelukwensen + feliciteren op een nieuwe feestdag: 2 januari:
  “vuurwerk-overlevings-dag” (of zoiets)

  Like

 4. Carlo zegt:

  Tja, als je het zo aanschouwt een traditie met een absurd onderdeel…..vuurwerk. 3 jaar terug reed ik zelf nog naar Belgie maar ook ik ben daarna de onzin hiervan in gaan zien. En over die lobberzoenen….er moet meer gekust worden in deze wereld vind ik, maar een weekje in bed blijven lost veel op. Daarna heb je alleen nog wat twijfelaars die zich afvragen of gelukkig nieuwjaar wensen nog wel / niet kan.

  Like

 5. Maai zegt:

  Dat dus. Voor mij hoeft het niet, maar ja, dan ben je ook weer zo’n spelbreker in de traditie….

  Like

 6. bookmarkmijnboek zegt:

  Helemaal mee eens. Van mij mag al het monotheïsme de prullenbak van de musea in, en dus ook de voorgangers zoals geest aanbidding en verdrijving dmv vuurwerk. Het is zo treurig dat sommige mensen domme dingen doen en dan niet eens weten waardoor ze dit doen. Al het geloof hoort bij de geschiedenis, ik zelf wil graag een nieuwe wereld met voor iedereen een Ongeloof! Wetenschap.

  Like

 7. janschrik zegt:

  Ach ja, de mensheid hangt van ceremonies en plichtplegingen aan elkaar. Dat is nu eenmaal zo omdat anders het leven geen doel heeft.
  Gemeente vuurwerk is een aardig idee alleen qua fijnstof zal het weinig uitmaken
  😘😘😘

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s