Baard hater

Bushy beard
Trends, een wonderlijk fenomeen. Ergens start iemand met afwijkend gedrag en langzamerhand neemt de hele meute dan hetzelfde over. Trends zijn gewoon trends, die komen op als een grote boodschap en daar denkt niemand over na. Je wil gewoon één zijn met de massa, anders val je zo op. Totdat iemand besluit om weer wat anders te gaan doen. Trends lokken trends uit.

Verwardt u trends alstublieft niet met religieuze voorschriften. Dat zijn namelijk gedragingen om juist zich te onderscheiden van die anderen, de ongelovigen. De religie is de trendsetter en dan heet het traditie. Het besluit om weer wat anders te gaan doen ontbreekt en dus geen trend. Lekker saai, herkenbaar, allemaal hetzelfde. Maar dan anders dan die anderen. Snapt u hem nog?

Soms treffen trends en tradities elkaar midden in de maatschappelijke discussie. Het gaat hier over DE BAARD. En niet zomaar een baard, maar een welig tierende bos, die de keel bedekt. Je ziet ze inmiddels over het voetbalveld rennen en opduiken in het uitgaanscircuit. Deze trendy mannen worden betiteld als ‘hip’. Opvallend is dat de traditievolgende groep met eenzelfde weelderige haardracht op de kaken te boek staat als ‘haatbaarden’. Gelukkig zien ze er nu hetzelfde uit, onderscheid weg, volgend probleem graag?

Nou dat is niet helemaal waar. Bij de hippe groep is nog iets loos. Ze komen namelijk terug van de ontbossingsperiode. In de afgelopen jaren zijn we ons lichaamshaar namelijk steeds intensiever gaan cultiveren. ‘Kaler, gladder, glimmender’. Om met de woorden van Midas Dekkers te spreken. Oksels, benen, borstkas en zelfs het hoofd moeten rondom in het schuim om met mes de haarpercelen te ontruimen.

De baard is echter terug en dan zie je de vreemdste combinaties ontstaan. Laatst in de sauna zag ik een man met woeste baard. Die trok alle aandacht want de rest was keurig glad. Zelfs de schaamstreek. Het paringsapparaat, rondom ontdaan van iedere schaambedekkende haar, hing als een zielig geplukte kip met een hangend kopje.

Ik kreeg meteen beelden van een ochtend – ontharings – ritueel. Manlief betreed stoer in pyjamabroek en volle baard de badkamer. Even later klinkt vanaf het toilet: ‘Schat, waar is mijn scheermesje? Ik moet nodig mijn zak scheren.’ Broek ligt op de wc mat, man wijdbeens op de bril, het corpus delicate hangt klaar voor de daad. Eén foute beweging kan fataal zijn. Voelt u hem al?

Deze trend behoeft een accessoire. Die kan meedoen in dat programma met die demonstratiecontainers. Het heeft de klinkende naam ‘Zakspiegel’, of als dit te verwarrend is, de ‘Zakscheerspiegel’, hoewel die eerste benaming universeler te gebruiken is. En dan nog de zakscheerschuim, zak aftershave. En hoe moet dat scheermesje nou eigenlijk genoemd worden?

Weer afgedwaald. Waar waren we? Baarden. Ik ben een baard hater. Lekker gladgeschoren wangen voelen beter. Een klein waasje mag nog net. Kaktusstoppels? Nee, bedankt. ‘Maar een baard is daar toch al voorbij?’ zal u opperen. Dat klopt maar voelt als knuffelen met een bos stro.

Voorstel: Laat de baard vooral een flink niveau dalen tot onder de gordel. Dé trend voor man en vrouw in 2015. Doet u mee?

Waarom een baard?
http://www.wrmmagazine.nl/waarom-2/opvallend/waarom-hebben-mannen-baarden/

De islam en de baard
http://www.uwkeuze.net/Artikelen/Verrijk%20uw%20kennis/Het%20Islamitische%20oordeel%20over%20de%20baard.html

Midas Dekkers ‘De kale koe’
http://www.nedles.nl/oefeningen/midas/51midastkst.html

Foto:
http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/oct/11/weird-beards-muslim-pupils-facial-hair

Over Kunstkopje

Verwondering en humor gebruik ik als uitgangspunt om de wereld begrijpelijk te maken. Door het woordgeknutsel wil ik daardoor wel eens uit de bocht vliegen. Maar u mag mij dan weer op weg helpen. Vind U mijn blogs leuk? Delen mag altijd... Enjoy
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurlijk, Verwondering, Werelds en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Baard hater

  1. Carlo zegt:

    Wat een raar fenomeen ook he….trends…..treffend verwoord weer.

    Like

  2. Maai zegt:

    Oh god, ik zie het helemaal voor me……

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s