Supermarktdilemma’s V

EchteJusVanEenProcent
De supermarkt is een openbare gelegenheid waar je dagelijks in aanraking, of in mijn geval, in aanvaring met anderen komt: In de weg staande mensen al dan niet voorzien van een scootmobiel. Winkelpad versperrende brullende kinderen op de grond, of voorzien van kinderwagen. Moeders in alle gevallen ver buiten bereik. Allemaal mensen met hun eigen normafwijkende gedrag, of het moet gewoon aan mij liggen dat kan natuurlijk ook…

Waar het eigenlijk om draait in deze winkelgelegenheid, met Graai-en-gooi-maar- in-de- kar factor, is natuurlijk de waar die aangeboden wordt in de schappen.

‘Goede wijn behoeft geen krans’ luidt een oud gezegde en daar ben ik het helemaal mee eens. Dat wat ik koop moet helder zijn. Makkelijk toch? Helaas, mijn supermarkt is het daar niet mee eens. Ineens doken er namelijk bijvoeglijke naamwoorden op de verpakking van mijn vleeswaren op: ‘Authentieke blikboterhamworst’. Wie verzint zoiets? Authentiek betekent echt, onvervalst of zelfgemaakt. Waarom zetten ze dat er dan niet op? ‘Onvervalste echte zelfgemaakte blikboterhamworst’. Het zegt nog niets maar het klinkt wel lekker. Maar of het echt zo is en of het ook echt smaakt, daar ga ik dan aan twijfelen. Ik laat het pakje liggen.

Bij het schap met aangeboden vlees zijn de extra grammaticale bewoordingen niet te vinden. Lamsvlees, varkensvlees en rundvlees. Soms met een toevoeging van welk stukje beest het afkomt en daarmee is de kous af. Alleen die slavink. Waar komt díe naam nou weer vandaan? Een vink is het niet en met sla heeft het ook niets te maken. De Consumentenbond heeft ze getest en de meeste slavinken waren verre van vers, het gehakt over de houdbaarheidsdatum. Hè getsiederrie.

Licht kokhalzend ga ik maar voor het rundergehakt. Maar wacht eens, las ik laatst niet dat er een meneer was die paard door het rundvlees mengde? Mensen vinden het zielig, een paard heeft een hoofd en benen en daar maak je geen gehakt van. Maar ja, waar ga je heen met een dood, oud paard? Die verkoop je tegen een zacht prijsje aan een sjoemelende meneer. En die meneer op zijn beurt draait het edele dier toch door de molen en verstopt het tussen het rundergehakt. ‘Niemand die het proeft. En hinniken doen de mensen ook niet na het eten’ moet de man gedacht hebben. Mij heeft hij er niet mee, het bakje blijft lekker liggen.

Bij het zoete broodbeleg zie ik dat alle appelstropen ‘rinse’ zijn. Al langer vraag ik mij af wat dat gekke woord betekend. Ik google het op mijn slimme telefoon en kom tot de ontdekking dat rinse ‘licht zuur’ betekend. Ik zie echter meteen een artikel dat er weinig appel in rinse appelstroop te vinden is. Eigenlijk zou het goedje suikerbietenstroop moeten heten maar dat klinkt dan weer te weinig authentiek? Het zweet begint mij van de bovenlip te parelen.

Ik moet nog wat te drinken hebben, want als ik niets te eten kan vinden dan moet ik op iets gezonds overleven. Sinaasappelsap? Nee, want dat is uit geconcentreerd fruit. En dat wil zeggen geperst, vloeistof eruit, velletjes weg en als poeder verschepen. En hier dan weer water erbij, suiker en E – nummer – smaakjes toevoegen en waar komen die velletjes vandaan en er weer in??

Pak met frisse cranberry en framboos dan? 1% cranberry en 1% framboos. Hoeveel moet ik daar wel niet van drinken om een blaasontsteking tegen te gaan?
Aaaaarggghhh.

Ik zie de filiaalmanager met een mobiel aan zijn oor verschrikt wegduiken achter de nieuwe steviagroene flessen van dat altijd happy Amerikaanse merk. Het is een complot! Want ondanks de prachtige opschriften dat de inhoud heel gezond voor je is, blijkt er gewoon een dik pak suiker in te zitten.

Ik begin mij met gezwinde spoed en rollende ogen richting kassa’s te bewegen. Ik moet heel erg snel die nepzooi achter mij laten. Ik roep tegen de in de weg staande klanten dat zij mij moeten volgen en zich niet moeten laten bedotten door de voedingsindustrie. Even later wordt ik liefdevol opgevangen door twee hulpverleners die mij zachtjes maar toch met enige dwang in een buis gespen.

Dan schrik ik wakker. Wat kan een mens toch raar dromen hè? Ik moet nog boodschappen doen.

——————————————————————————————————-

De achtergronden bij dit verhaal

NOS
Paardenvleesschandaal
http://nos.nl/artikel/2026645-vijf-jaar-cel-geeist-in-paardenvleesschandaal.html

Consumentenbond
Appelstroop?
http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht-2011/weinig-appel-in-rinse-appelstroop/

Slavink?
http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/2015/slavinken-verre-van-vers/

Overig
Sinaasappelsap?
http://newsmonkey.be/article/16388

Coca cola life gezond?
http://voeding-en-fitness.nl/is-coca-cola-life-gezond/

Over Kunstkopje

Verwondering en humor gebruik ik als uitgangspunt om de wereld begrijpelijk te maken. Door het woordgeknutsel wil ik daardoor wel eens uit de bocht vliegen. Maar u mag mij dan weer op weg helpen. Vind U mijn blogs leuk? Delen mag altijd... Enjoy
Dit bericht werd geplaatst in Dagelijkse dilemma's, Informatief, Verwondering en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s