Kunstkopdetrein Florence II

florence-db-duisburg-bew

Onze ministers pleiten ervoor iedereen moet met de trein: naar het werk, om te shoppen, naar opa en oma of naar je geliefde. Je hoeft alleen maar een beetje te zitten en je wordt gebracht, schommel maar een beetje mee en lees een goed boek. Het klinkt idyllisch en dat zou heel Nederland toch en masse moeten overhalen om in de blauwgele spoormonsters te stappen, toch?

Nou, niet helemaal. Ik heb een lange tijd een frisse weerzin tegen het OhVee gehad. OhVee staat voor Openbaar Vervoer maar het had net zo goed Onhoudbaar Vee hebben kunnen heten. Het lijkt namelijk wel alsof mensen in het OhVee namelijk een stukje menselijkheid verliezen. Ze willen als een dolle stier door je heen instappen terwijl jij er nog uit moet. Zelfs als jij je teruggetrokken hebt in de stiltecoupe, lijkt het wel alsof je in een Barneveldse kippenstal terecht bent gekomen. En waarom ruikt iedereen in de trein naar natte hond als het geregend heeft? Toch koos ik ervoor om op de laatste dag van oktober weer eens per rail een reis aan te vangen. Dwars door Europa naar Florence.

Mijn tocht startte op het station Den Haag CS, aldaar stond de InterCity naar Utrecht al geduldig op mij te wachten op spoor 5. De reiswinkel had berekend dat ik met al mijn aansluitingen om 20.04 uur op München Hauptbahnhof aan zou komen en daarom kon ik rond 12.09 uur heerlijk een bijna lege trein instappen en een plekje zoeken. ‘Geen kip te bekennen’ constateer ik genoeglijk en pak mijn pas aangeschafte boek erbij. –BONK– er knalt iemand naast mij neer. Geïrriteerd kijk ik naast mij om een Chinese chick met een glimlach van oor tot oor te ontwaren. ‘Waarom naast mij, in een lege trein?’ denk ik broeierig. Ik heb dan nog geen idee dat de Chinese invasie mij nog langer dan dit voorval gaat achtervolgen. Vlak voor vertrek kijkt ze verbaasd tussen de stoelen door en een ‘Huhaaah’ verlaat haar mond. Ze grabbelt haar rugzak bij elkaar en gaat op een lege plek achter mij zitten.

We sporen ruim op tijd op Utrecht CS binnen, alwaar de overstap op de Intercity-Express van de Deutsche Bahn. Ik heb de ‘Trein’ app en de Duitse variant ‘DB’ gedownload en dat blijkt geen overbodige luxe. De treinen blijken vaak toch nog van andere sporen te vertrekken. Zo ook in Utrecht. Waarom ben ik niet verbaasd… Ik kuier met mijn nieuwe rugzaktrolly richting het nieuw opgegeven perron en schaar mij bij de andere wachtenden. Pünktlich op tijd komt de witte kogelvormige ICE binnen. Ik moet het op een rennen zetten want in een flits zie ik wagon 25 voorbij komen en die rijdt nog bijna een kilometer door alvorens tot stilstand te komen. Buiten adem en al mopperend hijs ik mij in de trein. Iemand wijst op een blauw bordje buiten: ‘Het is handig om je letter op te zoeken, dat scheelt met instappen.’ Me hoela, niemand die mij iets verteld heeft!

florence-gleis-3

Op mijn ticket staat vermeld dat stoel 51 voor mij gereserveerd is. ‘Fenster’ staat er uitnodigend bij. Ik heb inderdaad de beschikking over 1/5 venster, zie voor de rest grijs plastic en tot overmaat van ramp blijk ik achteruit te rijden. Bij Oberhausen heb ik een stoel vooruit mét fantastisch uitzicht geritseld en hoor vervolgens dat Duisburg binnen vijf minuten aangedaan wordt. Mijn overstappunt…

Richting München heb ik stoel 61 met hetzelfde fensteronuitzicht euvel. Inmiddels slimmer geworden, kijk ik of er displays, die de reserveringen boven de stoelen aangeven, uit zijn. Ik hield er alleen even geen rekening mee dat displays ook weer aangezet kunnen worden. Zo word ik bij iedere grote stad weer verbannen naar de beroerde zitting 61. Uiteindelijk in Frankfurt heb ik dé koningszitting naar mijn zin gevonden: Groots uitzicht, tafeltje helemaal voor mij en het display blijft uit. Ik nestel mij in een cosy hoekje, de trein vertrekt weer en komt flux op snelheid, achteruit… Zucht.

Over Kunstkopje

Verwondering en humor gebruik ik als uitgangspunt om de wereld begrijpelijk te maken. Door het woordgeknutsel wil ik daardoor wel eens uit de bocht vliegen. Maar u mag mij dan weer op weg helpen. Vind U mijn blogs leuk? Delen mag altijd... Enjoy
Dit bericht werd geplaatst in Cultuurlijk, Informatief, Reizen, Werelds en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Kunstkopdetrein Florence II

  1. Rob Alberts zegt:

    60 Jaar, zonder rijbewijs en auto, doe ik alles lopend, fietsend en met het ov. Ik wil niet anders. Maar ik begrijp dat anderen liever in hun auto zitten.

    Vriendelijke groet,

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s