Dierentuin Puin

 

Oostvaardersplassen

Laten we het weer eens hebben over de natuur. De natuur wordt geassocieerd met wild, vrij, ontembaar en er heerst een eten-en-gegeten-worden – mentaliteit. Maar wilde vrije dieren hebben nu eenmaal de neiging om in de natuur onder te gaan, die zie je dus niet zo snel. Niet leuk voor mensen, want die zitten het liefst met de neus bovenop al dat natuurschoon.

Omdat wij mensen zulke grote hersenen hebben, bedachten we toen het circus en de dierentuin. Welke er het eerst was wil ik even vanaf zijn. Ik meen mij een expositie in Artis te herinneren. Ik bewonderde daar een sepia gekleurde foto waarop een meisje gekleed in lange rok met overvloedige strikken op de rug van een zebra zat. Conclusie: in de dierentuin zat ook een circus. Tam, getemd en opgehokt, bepoteld en letterlijk bezeten door mensen. Het enige wat het dier nog kon doen was nerveuze rondjes lopen door te kleine hokken en te eten wat het toegeworpen kreeg. Dat vonden de mensen zielig voor die beestjes. Dus dat moest anders.

We bedachten de Oostvaardersplassen. Het voorbeeld van veel wilde vrije beesten en ook nog eens goed zichtbaar. Bijna grappig dat daar ook nog zogenaamde Heckrunderen tussen lopen. Iedereen blij, zo natuurlijk kan natuur nou eenmaal zijn.

Ja… wacht even. In de wilde natuur gaan wilde dieren dood. Doordat ze opgegeten worden door andere dieren. Roofdieren. Maar die zitten nog steeds in de halfopen inrichting die safaridierentuin heet. Daar rijd je met een safarivoertuig doorheen en die houd je meestal dicht. Op een idioot Frans gezin na dat met kind op de arm even lekker uitstapt en bijna opgevreten worden door de aldaar aanwezige jachtluipaarden. Maar roofdieren lusten ook mensen, dus roofdieren vind je niet in de Oostvaardersplassen.

Geen roofdieren? Dan blijven veel van die wilde vrije dieren leven en die hoeven dus niet wild en angstig weg te rennen en kan de tijd rustig verdaan worden met eten en neu…. Eh, paren. En van paren, daar komen kleine beestjes van, die ook weer…

Dan is het eten op en gaan er wilde dieren dood door verhongering. De natuurlijke selectie slaat toe. De media is er als de wilde kippen bij. Dood en verderf, dat verkoopt! Je kan het met eigen ogen aanschouwen, Hét Drama van de Oostvaardersplassen. Middels een snertwandeling, what’s in a name?

Wilde dieren die zichtbaar doodgaan vinden mensen zielig. Dan moet er bijgevoerd worden. Komen er weer meer dieren bij, die bijgevoerd moeten worden. Totdat de ruimte op is. De wilde gemeente moet uitgedund worden en dat gebeurt met jagers in dienst van Staatsbosbeheer. En wederom, dat vinden mensen zielig.

En wat doen ze dan? Ze roepen op om de wilde dieren te redden. Ze jagen ze op, vangen ze en zetten ze op transport in trailers. Staatsbosbeheer heeft dan het nakijken want die zien ze nooit meer terug. En waar gaan ze dan naartoe? Keuze uit dierenwei of dierentuin… Natuurlijk.

 

Over Kunstkopje

Verwondering en humor gebruik ik als uitgangspunt om de wereld begrijpelijk te maken. Door het woordgeknutsel wil ik daardoor wel eens uit de bocht vliegen. Maar u mag mij dan weer op weg helpen. Vind U mijn blogs leuk? Delen mag altijd... Enjoy
Dit bericht werd geplaatst in Dagelijkse dilemma's, Verwondering en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Dierentuin Puin

  1. Rob Alberts zegt:

    Ik hoor en lees over Wolven die ons land komen bezoeken.

    Wat zal dat wel niet voor discussies oproepen …

    Diervriendelijke groet,

    Like

Plaats een reactie