Mensen met vuurwerkangst? Hier wat tips voor de jaarwisseling

De jaarwisseling staat voor de deur. Hoe leuk vuurwerkliefhebbers het ook vinden om het nieuwe jaar knallend in te gaan, voor sommige mensen is het minder leuk. Daarom wat tips voor als u menselijk bent.

Veel mensen, vooral baby’s en jonge kinderen, zijn bang voor harde geluiden en knallen. Sommigen verstoppen zich door de stress of worden juist heel druk. In het ergste geval verwonden zij zichzelf.

Wat kunt u doen?

Om ervoor te zorgen dat iemand minder stressvol oud en nieuw ervaart, kunt u het volgende doen:

– Als u vreest dat de vuurwerk gooiende overlastgevende echt heel actief is, kunt u bij een arts vragen om medicatie. Wees voorzichtig, want er kunnen stoffen in zitten waarvan de overlastgevende wel verdoofd raakt, terwijl hij evengoed vuurwerk blijft aansteken.

– Zorg dat de potentiële vuurwerk overlastgever gechipt en geregistreerd is en zijn naam of badge om heeft voor het geval dat hij wegloopt. Indien er iets door hem vernield is kan de politie hem makkelijker vinden.

– Laat de vuurwerk gooier het liefst een plek opzoeken in zijn eigen huis waar hij zich compleet terug kan trekken.

– Beveel de overlastgever aan om deuren en ramen dicht te houden. Hij hoeft dan niet met TV of muziek het geluid van de knallen te camoufleren.

Schoonfamilie

Uiteraard kan het een en ander een voordeel opleveren. Daarom de volgende adviezen:
– Laat schoonfamilie op oudejaarsdag extra lang uit. Houd hen vooral niet aangelijnd tijdens het uitlaten, plotselinge harde knallen kunnen ervoor zorgen dat ze weg rennen.

– Wandel in een omgeving waar vooral harde knallen zijn. Das even zoeken, veel vuurwerk overlastgevers verblijven immers binnen.

– Blijf zelf rustig, uw schoonfamilie zal uw gedrag overnemen. Als u bang of gestrest overkomt, zal uw schoonfamilie aan u zien dat het geen gewone dag is.

– Leid uw schoonfamilie af door hen een bot of speeltje te geven.

Rare adviezen?

Denkt u op dit moment: ‘Wat een rare aanbevelingen’ ? Verdovende middelen aanvragen? Chippen en registeren? Binnenhouden en ramen en deuren dicht houden? Inderdaad, dit zijn de tips die ieder jaar gegeven worden aan bezitters van honden, katten, konijnen, vogels en paarden. Niet aan mensen die last hebben van vuurwerk. Want die moeten het gewoon leuk vinden en er maar tegen kunnen. Raar maar waar.

De omdraaiing en vuurwerk binnen afsteken ziet er inderdaad ook raar uit. Hoe komt het dan dat er eenzijdig zoveel moeite gedaan moet worden om de herrie en de klappen te ontlopen? Oplossing: iets meer rekening houden met de gevoelige mens en dier, binnen en buiten? Iedereen blij.

Fijn uiteinde.

Het originele artikel van het Zoetermeersdagblad is hieronder te lezen:

Artikel: https://zoetermeersdagblad.nl/algemeen/huisdieren-hier-wat-tips-voor-de-jaarwisseling

Over Kunstkopje

Verwondering en humor gebruik ik als uitgangspunt om de wereld begrijpelijk te maken. Door het woordgeknutsel wil ik daardoor wel eens uit de bocht vliegen. Maar u mag mij dan weer op weg helpen. Vind U mijn blogs leuk? Delen mag altijd... Enjoy
Dit bericht werd geplaatst in Geen idee. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s